,

Заради забраната на внос на украинското зърно България губи 40 млн. лева на месец от невнесен ДДС

Според министъра на финансите Асен Василев, забраната на внос на украинско зърно към този момент причини значителни финансови загуби за държавния бюджет, които се оценяват в размер 146 милиона лева от невнесено ДДС. 

“Очакваме до края на годината щетите да са по 40 млн. лева на месец. С това си непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара целият български народ да плаща по-скъп хляб, олио, млечни и месни продукти, за да защити сектор, който миналата година е генерирал декларирана печалба от 2,5 млрд. лева”, посочи той по времето на брифинг, относно вдигането на забраната за внос на селскостопанска продукция от Украйна.

Министър Василев напомни, че при разрешен внос на зърно през миналата година, секторът зърнопроизводство постигна печалба от 2 милиарда и 607 милиона лева. Общите приходи бяха 7 милиарда и 765 милиона лева, като печалбата се изчислява на 1 милиард и 862 милиона лева. През 2021 г., приходите за сектора зърнопроизводство бяха 1,9 милиарда лева, а за 2022 г. – 2 милиарда лева.

Финансовият министър подчерта, че този сектор е основен бенефициент на субсидии за освобождаване от акциза върху горивата. През 2021 година държавата предостави общо 1,6 милиарда лева субсидии на всички селски стопани, а през 2022 година този бюджет се увеличи до 1,96 милиарда лева, от които 890 милиона лева бяха евросредства, а 1,1 милиарда лева средства идват от националния бюджет.

По думите на Василев, ако има производители, изпитващи затруднения, следва да се предостави целева помощ за тях, но забраната за внос трябва да бъде отменена, за да се генерират допълнителни приходи за държавата и за “да можем всички да ядем по-евтини храни.”

Един отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *