Депутатите подкрепиха удължаването на вноса на зърно от Украйна, но спорът продължава

Народното събрание подкрепи проекта на решение за удължаване на вноса на зърно от Украйна в България. Този проект беше представен от Кирил Петков (“Продължаваме промяната”), Делян Пеевски (ДПС), Атанас Атанасов (“Демократична България”), Хамид Хамид (ДПС), Румен Христов (СДС) и Александър Иванов (ГЕРБ).

Инициативата бе подкрепена от 124 депутата, включително всички от ГЕРБ с изключение на 8, които се въздържаха, както и представителите на “Продължаваме промяната – Демократична България” и ДПС. “Против” гласуваха 69 членове на парламента, сред които и независимият Радостин Василев.

Корнелия Нинова, лидерката на БСП, която не подкрепя вноса на зърното, оспори икономическите аргументи, представени в подкрепа на инициативата. Тя отбеляза, че това няма да доведе до понижаване на цените и нарече аргументите за това за неоснователни и неиздръжливи. Също така тя оспори факта, че забраната за внос ще доведе до загуба на приходи от ДДС, като посочи Асен Василев, и че цените на хляба няма да намалеят, тъй като производителите използват предимно българска пшеница. Тя също така посочи, че позицията на България не е в съгласие с позицията на другите държави-членки на ЕС, които също не подкрепят вноса от Украйна. Според нея, това е решение, което издава националните интереси на България, и също така – провокация към общите интереси в ЕС.

Тошко Йорданов от “Има такъв народ” заяви, че Министерският съвет се опитва да “се измие” през Народното събрание вече втори път. Той коментира, че това решение е отговорност на правителството, но те се опитват да я прехвърлят на Народното събрание. Според него, това показва неефективността и некомпетентността на правителството. Йорданов предупреди, че реалността на улицата може да бъде различна от очакванията им и че това няма да ги спаси от гнева на хората, които се готвят да излязат на улиците с тракторите си.

Напомняме, че вчера финансовият министър Асен Василев посочи, че забраната на внос на украинско зърно към този момент причини значителни финансови загуби за държавния бюджет, които се оценяват в размер 146 милиона лева от невнесено ДДС. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми