Смолян се сблъсна с масова гибел на риба в река Черна

Днес сутринта в река Черна в смолянския квартал “Устово” забелязаха хиляди мъртви пъстърви. 

След като беше получен сигнал на номер 112, представители на полицията, местната община и няколко организации, свързани с екологичното министерство, бяха изпратени на място.

Членове на рибарско сдружение “Олимпик” от Смолян събраха над 16 торби с мъртва риба, като сред тях имаше пъстърви с дължина до 70 сантиметра.

Според съобщението на Регионална инспекция за околна среда и води (РИОСВ), в района няма промишлени предприятия, предполагаеми източници на отпадъчни води, които да се изхвърлят в река Черна.

След съответната проверка стана известно, че източникът, причиняващ замърсяване на реката Черна и гибел на рибата, е канализационния колектор на град Смолян, откъдето са изтичали отпадъчни води с битово-фекален характер.

Срещу отговорните лица се предвиждат административни и наказателни мерки, включително съгласно Закона за отговорността за предотвратяване и премахване на екологични вреди, обяви екоинспекцията.

Напомняме, че това не е първият такъв случай. През началото на този месец бе регистрирана масова  гибел на риба в речната система на река Девинска. Изясни се, че производствен инцидент във фабриката за минерална вода “Девин” е причинил този инцидент. При смяна на помпите в завода за бутилиране, отпадъчните води от поддържането на санитарно-хигиеничните стандарти в предприятието не бяха пренасочени към местната канализационна мрежа, а вместо това се изливаха директно в реката. Компанията взе отговорността за случилото се

Един отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *