Компанията, предизвикала загибел на пъстърви и мрени в река Девинска, взе отговорността за случилото се

Ръководството и екипът на фирма “Девин” ЕАД взеха мерки за отстраняване на инцидента, който настъпи на 4 август 2023 г., петък, и проблемът беше успешно решен в срок. Това се посочва в заявлението на компанията. 

“Въпреки че все още очакваме резултати от стартиралите вътрешни и външни проверки, като компания с грижа и принос за местната общност, съжаляваме за инцидента и сме в активна връзка с всички заинтересовани страни: РИОСВ – Смолян, Община Девин и СЛР “Ловно-рибарско дружество” гр. Девин. Подкрепяме работата по подготовка на речното корито и последващото зарибяване на засегнатия участък, което се очаква да стартира в следващите няколко дни”, съобщиха от компанията.

“Девин” ЕАД е отговорна организация, която стриктно спазва всички правни изисквания и регулации. Те провеждат вътрешни годишни програми за наблюдение и управление на водните ресурси, включително поддържането на чистотата на речното корито и водите на река Девинска, както и обработката на отпадъчни води от дейността на компанията. От 2021 година фирмата доброволно следва най-строгите стандарти на Алианса за отговорно управление на водите (Alliance for Water Stewardship), напомнят от компанията.

Причина за реакцията бе разкритата информация за умрели балкански пъстърви и мрени в речното корито на река Девинска. След извършена проверка от МОСВ се установи, че тези риби са загинали от пяна, която се разлива по рекното корито. В хода на проверката бе открита аварийна ситуация с отпадъчните води, предизвикана от неизправност на помпите, като това доведе до проблеми с оттичането на отпадъчните води от дейността на предприятието за бутилиране на минерална вода. Застоялите отпадъчни води съдържат производствени отдели и имат битово-фекален характер – свързани с поддържането на санитарно-хигиенните условия вътре в сградата, както бе изяснено от МОСВ. Те допълниха, че компанията ще бъде подложена на санкции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *