Трагедия на река Девинска: пъстърви и мрени измрели са от опасна пяна във водата

Десетките балкански пъстърви и мрени бяха открити мъртви в коритото на река Девинска. Те са умрели от опасна пяна, която се стичала по речното дъно. 

Сигнал за трагичното произшествие е бил подаден по телефона за спешни случаи — 112, в регионалните структури на Министерството на околната среда и водите в вчера, 4 август, в 15:30 часа.

По време на обход на реката специалистите откриха аварийно заустване на отпадъчни води в реката. Причината за това е смяна на помпите, което е довело до изливане на отпадъците от дейността на предприятието за бутилиране на минерална вода, към канализационната мрежа на град Девин. Изтеклите отпадъчни води представляват комбинация от производствени отпадъци и битови отпадъци с фекално съдържание, произтичащи от поддържането на санитарно-хигиенните условия в помещенията на предприятието.

“Нарушителят ще бъде санкциониран, а съвместно с другите институции, които имат компетентност, ще вземат мерки да се зариби реката”, каза директорът на РИОСВ- Смолян инж. Екатерина Гаджева.

Един отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *