Заплати в плик през почивния сезон: НАП предупреждава за загуби на осигурителни права и данъчни облекчения

Националната агенция за приходите (НАП) и Главната инспекция по труда (ГИТ) извършват проверки в морските курорти, за да проверят дали работниците в заведенията и търговските обекти имат регистрирани трудови договори и дали получават цялата си заплата или част от нея в плик. 

През миналото лято бяха установени над 780 нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, свързани с укриване на данъци и осигурителни вноски. 

Сезонните работници в морските курорти са изложени на риск, тъй като често получават недекларирани заплати, което им лишава осигурителни права и данъчни облекчения. Следователно, тези работници са най-засегнати от недекларирания труд и понесените от това загуби. Те се лишават от множество осигурителни права, включително обезщетенията за майчинство, безработица, пенсии и други, както ни напомнят от Националната агенция за приходите (НАП).

За да определят размера на своите загуби, работниците могат да използват калкулатора на уебсайта www.zaplatavplik.bg, като въведат заплатата, която им е заявена и тази, която фактически получават. С цел защита на трудовите и осигурителни права на работниците по време на сезонната им работа, е от съществено значение те да сключат писмен трудов договор, който да бъде регистриран в приходната агенция.

Заплата в плик не само навежда върху работниците загуби, но и вреди на бюджета и обществените сектори като социалната, здравната и образователната сфера. Всяка година бюджетът претърпява щети от заплата в плик на стойност над 300 милиона лева. 

Превенцията и противодействието на това явление се извършват чрез наблюдение в рисковите сектори като търговия на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство, които имат пик на заетост през летния сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми