Втората област в България е засегната с Африканската чума по свинете: болни животни са открити в Ловешко

Според съобщението от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщава, установено е огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в землището на село Карлуково, което се намира в община Луковит, Ловешка област. Специалистите по ветеринарен контрол са открили тялото на домашна свиня в района, което не е било обозначено с идентификационна марка. Незабавно бяха предприети мерки, включително вземане на образци за провеждане на изследвания, като резултатите от тях потвърдиха АЧС.

Във връзка с това е определена предпазна зона с радиус 3 километра около заразния очаг, която засяга село Карлуково. Също така, е установена и наблюдавана зона с радиус 10 километра, която включва селата Луковит, Петревене, Тодоричене, Румянцево, Беленци и Дъбен от община Луковит, Ловешка област; селата Батулци, Дъбравата, Орешене, Добревци и Златна Панега от община Ябланица, Ловешка област; както и селата Кунино и Стояновци от община Роман, Врачанска област.

БАБХ вече е предприела стъпки за контролиране и ограничаване на разпространението на заболяването, в съответствие със законовите разпоредби на Европейския съюз и националната законодателна рамка. Мястото, където е било открито заразено животно, е почистено и дезинфекцирано многократно. В плана се включва извършване на епизоотични проучвания и проследяване на движението на домашни свине, свързани със заразния очаг, в интервал от 35 дни преди откриването на заболяването.

БАБХ подчертава важността от съблюдаване на превентивните мерки сред стопаните. Всички случаи на болни или починали свине трябва да бъдат докладвани незабавно, за да се гарантира ефективното контролиране на разпространението на болестта.

Напомняме, че през юли в област Монтана беше потвърден случай на АЧС за първи път България през тази година. До края на предишния месец ветеринарите откриха второ огнище в същата област, като сега заболяването се разпространило и в Ловешко. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *