,

В Монтанско откриха второ огнище на Африканската чума по свинете

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщава, че е било открито огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в личното стопанство в село Игнатово, община Вълчедръм, област Монтана. За това съобщиха в пресцентъра на агенцията.

Заболяването беше открито по време на официален надзор от контролния орган в рамките на 10-километровата наблюдавана зона около първото обявено огнище в село Долни Цибър, област Монтана, и беше потвърдено след проведен лабораторен анализ.

С цел предотвратяване на разпространението на заболяването, бяха взети мерки за създаване на 3-километрова предпазна зона около огнището, която включва селата Игнатово, Златия и Горни Цибър от община Вълчедръм, област Монтана.

Освен това, беше изградена и 10-километрова наблюдавана зона около огнището, която включва селата Разград, Ботево, Мокреш, Долни Цибър и град Вълчедръм от община Вълчедръм, област Монтана, както и селата Станево и Ковачица от община Лом, област Монтана.

За да бъде спряно разпространението на заболяването, бяха предприети необходимите мерки за контрол и ликвидиране в съответствие с правилата на европейското и националното законодателство. Планират се почистване и многократна дезинфекция на животновъдния обект, както и провеждане на епизоотично проучване и проследяване на движението на домашни свине за 35 дни преди установяването на заболяването.

БАБХ напомня, че е от изключително значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването и всички случаи на болни и умрели свине следва да бъдат докладвани незабавно.

Един отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *