В Монтанско е зарегистриран първият случай на Африканската чума по свинете през 2023 г.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи, че за първи път тази година е потвърден случай на Африканска чума по свинете (АЧС) в България.

Заболяването беше открито след лабораторен анализ в животновъден обект в село Долни Цибър, област Монтана, където се отглеждало едно домашно прасе.

БАБХ вече е предприела мерки за контрол и ликвидиране на заболяването в съответствие с европейското и националното законодателство. Животновъдният обект ще бъде почистен и дезинфекциран многократно. 

В радиус от 3 километра около заболяването е обявена предпазна зона, която включва селата Долни Цибър и Горни Цибър. В радиус от 10 километра, наречена наблюдавана зона, са включени селата Игнатово, Златия, Разград, Ботево, Мокреш (от община Вълчедръм, област Монтана) и селата Станево и Ковачица (от община Лом).

От изключителна важност е стопаните да спазват превантивните мерки за предотвратяване на заболяването, а всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно, подчертават от БАБХ.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните, д-р Герго Гергов, сподели че все още се установява откъде е било закупено болното животно. Това е първи случай от три години насам в областта.

В допълнение, според д-р Гергов, Африканската чума по свинете е била открита и в съседна Сърбия, където в настоящия момент има регистрирани 138 случая на това заболяване.

2 отговора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *