Висока пожарна заплаха: в Северната България през денонощието са регистрирани поне 5 възпламенения

Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” (РД ПБЗН) потвърждава, че получи сигнал за пожар в близост до едно село от Павликенския район малко след 10:30 часа. Горяла е суха трева в землището на Бутово (Павликенски район). Пожарът, предизвикан от човешка небрежност, бе потушен от екип на огнеборците от Полски Тръмбеш, които спасиха 100 декара смесена гора от унищожение. Пострадали хора или материални щети няма.

През последното денонощие на телефон 112 са получени още четири сигнала за пожари. Има случаи на горящи дървета в Паскалевец, пламнали отпадъци в Полски Тръмбеш, пожар в суха трева в къща в село Писарево и в село Царевец. Нито едно от произшествията не е причинило сериозни последствия.

Националният институт по метеорология и хидрология предупреждава, че днес, на 14 юли, във Великотърновска област важи предупреждение от втора степен за опасно горещо време. Температурите ще превишават 33-35 градуса. Затова в някои райони се въвеждат червени и оранжеви кодове за опасност от пожари в горски и полски масиви. Тези пожари се характеризират с бързо разрастване и покриване на големи площи. Гасенето им изисква значителни ресурси от сили и средства, както и продължително време, особено в труднодостъпни места. В момента се провежда и събирането на реколтата от засеяни полета, което допълнително усложнява пожароопасната обстановка. Вероятността да възникнат пожари в житните масиви и да се разпространят в горите е значителна.

Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” призовава всички да бъдат изключително внимателни при използване на открит огън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми