В Стара Загора нидерландска компания изгради завод за високотехнологични авточасти 

Днес, на 19 юли, в Стара Загора министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов откри нов завод за производство на високотехнологични, критични компоненти за автомобили, както съобщиха от Министерството.

Официалната церемония по представянето и откриването на инвестицията се проведе в присъствието на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, изпълнителния директор на компанията Nedschroef Пол Редтс и представители на бизнеса от региона.

Това предприятие е сред най-големите в автомобилния сектор в региона и е реализирано с инвестиции от над 50 млн. лв. от нидерландската компания Nedschroef със съучастието на търговското аташе на България в Бавария Стефан Йонков. Заводът е проектиран и изпълнен от германското подразделение на Nedschroef. 

Новото предприятие се разпростира на площ от около 30 000 кв. м. в индустриалната зона на Стара Загора и ще спомогне за увеличаване на заетостта в региона. С пълното разгъртване на проекта ще бъдат създадени 300 нови работни места.

Според министър Богданов, тази инвестиция е от изключително значение за България, тъй като глобални компании като тази прехвърлят ключови технологии в автомобилната индустрия в страната ни. Той добави, че през следващите години регионът на Стара Загора ще предостави множество възможности за компаниите, особено в рамките на Фонда за справедлив преход. 

“Това, което искаме да кажем като институции е, че приоритет в следващите години ще е развитието на Стара Загора и региона. Ние трябва да разкрием нови работни места. Хората, които в момента работят и в минния сектор и в Маришкия басейн, най-вероятно ще трябва да се преквалифицират. Ние искаме да създадем нов бизнес, нови възможности тук. Това са компании с по-голям брой работни места, които да дадат възможност на всички тези хора да си подсигурят и работата и развитието на местно ниво,” подчерта министър Богданов.

Освен това той съобщи, че Министерството на икономиката и индустрията разработва проект на изграждане на нова индустриална зона. Операторът на тази зона ще бъде “Национална компания индустриални зони” в партньорство с общината, като целта е развитието на нови индустриални зони и предоставяне на подготвени терени.

“Вече мислим за следващата стъпка, която ще предприемем в тази посока, бяхме на посещение в Стара Загора с ключови инвеститори, с които сме в преговори в момента – големи производства, които ще променят буквално облика не само на региона, но и на България,“ посочи министърът.

За справка: нидерландската компанията Koninklijke Nedschroef Holding B.V., базирана в Хелмонд, Нидерландия, съществува вече 125 години и е известна с иновативните си технологии за свързване в мащаба на глобалния пазар. Интелигентното инженерство на Nedschroef и висококачествените крепежни елементи, както и индивидуалните технологични решения за формоване, се използват в автомобилната, транспортната, космическата, машиностроителната и енергийната индустрия. Като един от световните лидери в производството на крепежни елементи, компанията осигурява работа за 2300 души в 11 държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми