,

В София отново ще ходи нощният транспорт: кой ще може да го ползва без плащане

След тригодишно прекъсване, нощният градски транспорт в София се възобновява. Това стана известно според лидерът на “Спаси София” Борис Бонев.

Автобусите ще се движат с интервал от 60 минути по четири нощни линии. Бонев посочи, че в съответствие с предложението на “Спаси София” ще се променит маршрутите на линии Н3 и Н4 за да се подобри обслужването на някои големи квартали като “Овча купел”, “Сухата река”, “Левски”, Зона Б-5, “Хиподрума” и “Кривата река”. Обаче линиите Н1 (“Люлин” – “Младост”) и Н2 (“Студентски град” – “Обеля”) ще бъдат възстановени без промени. 

Възобновяването ще премине в два етапа. Първи ще започнат да функционират две от най-натоварените линии в София, съединяващи жилищните квартали “Младост” и “Люлин”, както и “Студентски град” с квартал “Обеля”, което ще се случи до края на октомври. След това, не по-късно от края на годината, ще бъдат пуснати и линиите от жилищен комплекс “Овча купел 2” до квартал “Васил Левски” и от жилищен комплекс “Дружба” до жилищен комплекс “Гоце Делчев”.

По думите на Бонев, организацията има предложение нощните автобуси през следващата година да се движат с интервал от 30 минути, както да се пусне нова линия до Летище “София”.

Хубава новина е за притежателите на годишни карти за цялата градска мрежа: те могат да ползват нощния транспорт напълно безплатно. За останалите пътници важи нощна карта на стойност 2 лв., която позволява безплатни прекачвания между отделните линии.

Представителите на организацията “Спаси София” подчертават, че възобновяването на нощния градски транспорт има множество ползи. Той не само улеснява ежедневието на столичните жители, но също така стимулира и подпомага различни сектори от местния бизнес. Конкретно, това е от значение за културните и развлекателни индустрии, туризма и ресторантьорството, както и за всички компании, които се трудят в нестандартно работно време.

Гергин Борисов, един от съоснователите на “Спаси София”, изрази удовлетворение от връщането на нощните автобуси в града и го определи като отлична новина за жителите и гостите на столицата. Тази инициатива е особено ценна в светлината на поскъпването на таксиметровите услуги, което засегна мнозина.

За да се припомни, нощният транспорт в столицата беше спрян през 2020 година, а възобновяването му бе отлагано неколкократно, въпреки че първоначално беше предвидено на 1 юли 2021 г.

Един отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми