В Северното Черноморие стартираха интензивни проверки за незаконен улов на черна мида

Агенцията по рибарство и аквакултури започва интензивни проверки за незаконен добив на миди на Северното Черноморие. Любителите рибари имат разрешение да уловят само до 3 килограма черна мида на ден. Агенцията търси бракониерите, които се занимават с незаконен добив на големи количества без необходимите разрешителни документи, информира NOVA.

Въпреки че печалбите не са високи, за този вид бизнес са необходими множество разрешителни, отбелязват от Агенцията по рибарство и аквакултури. 

“Лицето първо трябва да е правоспособно по Закона за рибарството. Второ – трябва да притежава риболовен кораб, вписан в регистъра на риболовните кораби, воден от ИАРА и съответно да му бъде издадено удостоверение за право на извършване на стопански риболов в Черно море за дадената календарна година”, посочва Антоанета Иванова, началник на сектор “Рибарство и контрол” в ИАРА – Варна.

През последните два месеца тази институция във Варна има сїставени шест акта за улов на черна морска мида, като някои от тях се отнасят до зони около пристанищата. Глобите варират от 50 до 200 лева за любителски улови, надвишаващи 3 килограма, но за по-сериозни нарушения се предвиждат значителни глоби. “При извършването на стопански риболов без удостоверение за право на извършване на стопански риболов санкцията е от 1500 до 3000 лв. за физическите лица и от 2000 до 4000 при юридическите лица”, напомня Иванова.

Рибарите от района “Аспарухово” се опитват да обяснят тази парадоксална ситуация. “Досега не са ме глобявали с тези документи, които имам. Сега изглежда има нови началници и някои хора четат закона по различен начин или между редовете. Искат да изядат хляба на ей такива малки хора като нас”, сподели Ярослав Бойчев.

От Агенцията обаче са настоятелни, че нарушенията се извършват и глобите не се налагат без причина. Според институцията,тези нарушения често са в зони около пристанищата, които са обект на заповед на министъра. За периода от 2022 г. до 2024 г. е забранено да се извършва стопански риболов в акваторията на пристанища, разположени на разстояние до една морска миля, освен за специализираните средства, за които е издадена заповед от изпълнителния директор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *