В област Добрич правят “жив” шоколад по стари индиански рецепти

На село близо до Добрич, в посока към Балчик, произвеждат “жив” шоколад, както откри кореспондент на ИА “Фокус”. Започнал производството местният жител Христо Георгиев преди една година. 

Този вид шоколад се нарича “жив”, защото в целия процес на производство не се използват температури, по-високи от 45 градуса. Всички съставки, включително билки и плодове, не се подлагат на висока топлинна обработка и се сушат при същата температура. Какаото се смилва в каменна мелница също както мелиха брашното в миналото. 

Според Христо Георгиев, “живият” шоколад е изключително привлекателен и хората често се спират при нас, питат за него и се интересуват да го опитат.

Едно от големите предимства на този вид шоколад е, че не съдържа млечни продукти и захар. Единственият подсладител е планинският мед, и лешниковият тахан, който придава усещане за млечен шоколад. Изобщо, основните съставки на “живия” шоколад са какао, мед и лешников тахан. След тях има различни добавки като добруджански лютиви чушлета, трендафил от Казанлък, боровинки от района на Беклемето и сушени плодове като сини сливи, кайсии, ягоди или малини, произведени също в Добруджа.

Голямата част от добавките Христо отглежда в своя двор, а останалите – закупува от други региони на България. Важно е да се отбележи, че всички съставки са природни, но те не доминират, а се интегрират хармонично във вкусовете на различните шоколадови блокчета. Добавките обаче представляват само 20% от общия продукт.

Процесът на производство на “жив” шоколад е много трудоемък и изисква много време, признава Христо Георгиев. Максимално 90 шоколадчета се изработват за 24 часа. Затова участието му във фермерските пазари е рядко, но винаги се радва на голям интерес, като продуктите му бързо изчезват от прилавките. 

Тази технология за производство е старинна и произлиза от индианската култура. С течение на времето тя се предава от ентусиаст на ентусиаст.За сега този вид продукция се предлага само на българския пазар, основно в столицата и в региона на Добруджа.

Днес, Христо Георгиев е сред участниците на изложението на локални продукти, което се провежда в град Добрич, на площад “Цар Борис III”, пред сградата на Община Добричка. Този ивент е съвместно организиран от Община Добричка и Фондация “Добруджа – история, традиции и култура”.

Фермерският пазар предлага различни продукти, изработени от местни земеделци в региона. Тук можете да намерите мед и пчелни продукти, млечни и месни продукти, вкусни деликатеси от патици, свежи плодове и зеленчуци, сладкарски изкушения и ароматни хлебни изделия, натурални сокове, оцет, традиционни рецепти за шарлан и много други аутентични вкусове. Освен това, майстори и занаятчии представят своите уникални изделия, включително плетива, био свещи, накити от рог, традиционни музикални инструменти като гайди и кавали, ръчно изработени елхови играчки, впечатляващи бродерии с изящен брод и много други интересни и оригинални творби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми