В МОН споделиха, как са израсходвали 13 млн лв., и обещаха финансиране за всичките класираните проекти

Министерството на образованието и науката разказаха, че Националната програма “България – образователни маршрути“ ще засегне общо 27 099 ученици от 400 училища от цялата страна. 

Както се обяснява, предполага се нов модул, насочен на активно учене извън училище. То ест в продължение 2 – 5 дни учениците ще пътуват до обектите от одобрен списък на МОН, както и до други обекти, избрани от самите училища в съответствие с техните образователни интереси и специфика. Всякакъв ученик може да участва в група един път по време на изпълнението на програмата в различни тематични направления като история и археология, география и икономика, биология, биоразнообразие и екология, изкуства, архитектура и литература, етнография, фолклор и занаяти. 

Инициативата е достъпна за държавни, общински, частни и духовни училища, както и български държавни училища в чужбина и български неделни училища в чужбина, които получават финансиране от МОН.

В рамките на програмата са осигурени над 13 млн. лв. Оценката на проектите се извършва по реда на подаването на заявленията от училищата чрез платформите ischools.mon.bg за училищата в България и world.mon.bg за българските държавни и неделни училища. 

По този начин само част от учебните заведения ще имат възможност да взъмнат участите в новата програма. Някои от училища вече започнаха да  получават откази за държавното финансиране на ученическите лагери “поради изчерпване на финансовия ресурс”, за което вчера алармираха туроператорите от “Обединението Бъдеще за туризма”. 

“Констатиран е голям интерес от страна на училищата, които са допустими бенефициенти по програмата, което води до невъзможност за одобряване на всички предложения предвид утвърдения финансовия ресурс. Следва да се отбележи, че по програмата са били предвидени над 22 млн. лв. финансиране. При окончателното одобрение на програмата от служебното правителство, средствата са били намалени с около 40%”, посочиха в министерството.

МОН подчертава, че всички класирани проекти ще получат финансиране. Списъкът с одобрените училища е публичен и е достъпен на официалния сайт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми