Почти 2000 ученици могат да останат без ваканция поради липса на държавни средства 

Само преди няколко месеца, Министерския съвет одобри програмата “България – образователни маршрути”  чрез която училищата могат да организират ученически лагери, а голяма част от разходите се покриват от държавата.  Бюджетът за тази програма е над 13,7 млн. лв.

Въпреки това, към настоящия момент парите са изчерпани и училищата получават откази за държавното финансиране. За това сигнализират туроператорите от “Обединение бъдеще за туризма”.

Според информацията на сайта на Министерството на образованието и науката, към 7 юли бяха одобрени 400 училища. Съгласно правилата на програмата, заявленията трябва да бъдат подадени в рамките на 45 дни след обявяването ѝ, което се случи в началото на юни, а пътуванията трябва да се осъществят до края на юни 2024 година.

Туроператорите твърдят, че училищата бързо са подготвили документите за кандидатстване и спазили всичките изисквания.

“Цялата тази машина бе задействана бързо, поради факта, че вече училищата имаха опит по предишната програма “Отново заедно”, която за разлика от тази, премина при стройна организация от наша страна и МОН, опазено бе здравето на децата, без пътни произшествия и оплаквания”, споделя туроператорката от Хасково Илияна Павлова.

Училищата вече са избрали учениците, които имат право на безплатна почивка, и са подписали договори с туроператорите, които изготвят маршрути, наемат аниматори, екскурзоводи и превозвачи, както и подписват договори с места за настаняване. Всичко върви според плана, докато учебните заведения получават електронно съобщение от Министерството на образованието, че училището не е било одобрено за програмата, “поради изчерпване на финансовия ресурс”.

В групите за образование в социалните мрежи, родители се оплакват, че пътуванията на децата им са отменени няколко дни преди тръгването. Председателката на “Обединение на туроператорите” Павлина Илиева обясни, че ситуацията е обезпокоителна заради огромното разочарование на децата, които вече очакваха да отидат на почивка. 

“Само от фирмите, подписали писмото, броят им е 1860. Независимо, че предишната програма “Отново заедно” беше нова и се осъществяваше в COVID среда, премина без проблеми и всички бяха доволни. Абсолютно неразбираемо е поведението на институцията МОН тази година”, сподели жената.

Един отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *