,

В България ще бъдат проведени летателни учения заедно със САЩ

България е избрана да бъде домакин на ежегодната българо-американска летателна подготовка “Тракийско лято — 2023”, която ще се проведе от 5 до 20 август 2023 г. в районите на авиобаза “Безмер” и летище “Чешнегирово”. Тази съвместна подготовка се провежда от над 15 години и има за цел да подобри взаимодействието между Военновъздушните сили и Силите за специални операции при реални сценарии в международна среда.

В “Тракийско лято — 2023” ще участват сили и средства от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции и формирования от Военновъздушните сили на САЩ в Европа. Три транспортни самолета С-130 ще бъдат използвани от американската страна.

Основните цели на подготовката са усъвършенстване на процедурите за логистично осигуряване и поддръжка в ролята на домакин, постигане на оперативна съвместимост, подобряване на теоретичната и тактическа подготовка на зенитно-ракетните войски. През периода на подготовката ще бъдат изпълнени различни учения, включително превоз на войски и товари и стоварване на товари с парашути, както и дневни и нощни парашутни скокове. Участниците ще получат обучение по евакуация на пострадал при инцидент и авиомедицинска евакуация, както и ще работят със средства за противовъздушна отбрана с наземно базиране.

За успешното провеждане на ученията, на 5 август ще бъдат изпълнени полети за пребазиране на личния състав, който ще участва в събитието. Транспортните самолети С-130 на Военновъздушните сили на САЩ ще пристигнат в страната на 7 август. През периода от 8 до 17 август 2023 г. ще бъдат изпълнявани дневни и нощни полети със самолет “Spartan” от българските ВВС и със самолети С-130 на Военновъздушните сили на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *