Турция стана поредната страна, потвърдила правото на Украйна да бъде в НАТО

На 7 юли по време на среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Украйна има право да стане член на НАТО. Позицията на Анкара е показателна: Турция разполага с втората по военен потенциал армия на НАТО, следователно думите на Ердоган са мощен сигнал за общността на Алианса. 

В контекста на продължаващата завоевателна война на Путин, НАТО не може да се разграничи от събитията в Украйна, които са решаващи за бъдещия световен ред. Войната, започната от РФ, актуализира ускорената интеграция на Украйна в Алианса. Ако Русия успее да поеме стратегическата инициатива на бойното поле, тогава Западът ще получи продължителна война, която ще стигне и до територията на Европа. Още сега Североатлантическият алианс трябва да предостави на Киев реални гаранции за сигурност, които ще станат причина за присъединяването на страната по ускорената процедура. Само по този начин може да се създаде здрав пояс за сигурност по източните граници на Алианса.

На 24.02.2022 г. Русия започна война за системното отслабване и унищожаване на западната цивилизация. Пълномащабното нахлуване в Украйна беше първият етап от конфронтация, която според възприятието на Путин, трябва да бъде реванш за разпадането на СССР . По време на военните действия, както и в окупираните територии на Украйна, Русия извършва терористични атаки и военни престъпления, които се превърнаха във “визитна картичка” на путиновата армия. Русия не се ръководи от правилата за водене на война: руската медийна общност и пропагандисти вече не крият факта, че тази война е агресивна, в името на пълната окупация или унищожаване на Украйна, след което ще последва неизбежното нахлуване на руската армия в Европа.

Съответно Западът трябва да направи всичко възможно, за да локализира и ликвидира руската заплаха и да създаде пояс за сигурност по границата с Руската Федерация. В случай на забавяне, Европа неизбежно ще получи война с Русия и ще загуби част от териториите си, освен ако не бъдат предприети незабавни стъпки за противодействие на руската заплаха. Ключов елемент от подобни мерки е членството на Украйна в НАТО, което няма алтернатива. Украйна със статут на „буферна зона“ между НАТО и Русия ще се превърне в плацдарм за настъпление срещу Европа.

Членството на Украйна в НАТО е необходимо, за да се избегне голяма война с Русия, за която тя се готви от години. Ускореното влизане на Финландия в Алианса доказа, че Кремъл не е в състояние да предприеме никакви ответни стъпки, въпреки заплахите, обявявани от руската пропаганда. Русия от години култивира мита за ядрена война, ако Украйна се присъедини към НАТО. Това се прави умишлено, така че Украйна извън Алианса да се превърне в плацдарм за офанзива срещу Европа, аналогично на това както Путин превърна Беларус в плацдарм за офанзива срещу Киев през февруари 2022 година.

Кремъл отдавна не се ръководи от здравия разум: тоталната война се превърна в основната идея на Путин, който не отчита никакви загуби. Украйна има опит от войната с Русия, която в локална форма започна още през 2014 г. – ВСУ могат да станат надеждна защита срещу териториалната експанзия на Путин. Европа не е готова да се бие с РФ: западната цивилизация сега се намира под най-голямата заплаха от война с Русия в новата си история. 

Срещата на върха на НАТО във Вилнюс е исторически шанс да се ликвидира тази заплаха, и да се поправи грешката от Букурещ-2008, когато отхвърлянето на Плана за действие за членство за Украйна и Грузия по време на споменатата среща на върха, провокира поредица от продължаващи и до днес руски войни. 

Всеки, който вярва, че още една отстъпка пред Путин ще позволи да се избегне война и окупация, ще получи и война, и окупация. Русия не крие, че смята Запада за враг: НАТО, като ключова военна организация в света, трябва да отговори симетрично и да предприеме стъпки в контекста на приемането на Украйна в своя състав. Това е единственият начин да се избегне Трета световна война.

Политически анализатор Людмила Балканова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *