,

Правителството изгражда нов механизъм за борбата срещу разпространяване на наркотици

Премиерът Николай Денков обяви, че правителството ще създаде нов координационен механизъм, който ще се фокусира върху вноса и разпространението на наркотици. Това бе заявено преди началото на днешното заседание на Министерски съвет.

Според Денков, през последните години борбата с разпространението на наркотици не е донесла особени успехи, но в момента има нови причини да се повдигне въпросът.

“Има нов вид синтетичен наркотик, който е 100 пъти по-активен от хероина и се разпространява чрез смесване с други наркотици. Вече се е появил и в България, след като имаше разпространение първо в САЩ, а след това и в Западна Европа”, заяви премиерът. 

Новият координационен механизъм ще бъде създаден през тази седмица, както стана ясно след разговора на премиера с министра на вътрешните работи..

“Фокусът на новия механизъм ще бъде върху големите вносители и разпространители на дрога. Идеята е той да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, който има много функции, но няма специален фокус върху тази дейност”, подчерта Денков. 

Според него, задачите ще бъдат координирани от Министерството на вътрешните работи, Главната дирекция “Борба с организирана престъпност”, Граничната полиция, както и други служби – Агенцията “Митници”, Държавната агенция “Национална сигурност”, Националната следствената служба, Министерството на образованието и науката и Министерство на здравеопазването. В тази инициатива ще се включи и Министерството на електронното управление, тъй като значителна част от този пазар функционира през онлайн търговия. Националното сдружение на общините ще бъде поканено като партньор.

Както стана известно по-рано, само за седмица 10 души във Варна са починали след употреба на хероин, който бе смесен с по-силния синтетичен фентанил. През миналата седмица бяха арестувани и две жени, разпространяващи още по-смъртоносния алфа-метилфентанил.

Един отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *