,

Пожарът в склада на EMKO: възможна руска следа

През нощта на 25 юни в склада на оръжейната компания ЕМКО край българския град Карнобат, който е собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев, избухна огромен пожар – собственикът подозира, че той е предизвикан умишлено.
Тази информация беше потвърдена от областната дирекция на Министерството на вътрешните работи в Бургас. След експлозиите в склада за боеприпаси е избухнал пожар.

Българският министър на икономиката Богдан Богданов предположи, че в пожара на склада може да е замесена чужда държава – най-вероятно Русия.
При разговор с журналисти ръководителят на Министерството на икономиката подчерта, че правителството е взело всички мерки, “за да се увери, че хората са в безопасност и че българската индустрия няма да пострада от подобен тип намеса”.
Въпреки че Богданов не назова изрично Русия, думата “намеса” показва, че българските власти не изключват участието на чужда държава в инцидента в склада на ЕMКО. Това следва и от думите на началника на българската Национална полиция Атанас Иликов, който заяви, че разследването ще може “да изведе факти и обстоятелства, които са свързани с извършителя на престъплението, ако говорим за външна намеса”.
Иликов добави, че органите на реда все още не изключват нито една версия за инцидента, включително и такива, свързани с предишни бомбени атентати – тогава имаше подобни твърдения за руско участие
Пожарът е вторият пореден случай на обекта, след като на 31 юли 2022 г. при пожар в друг склад бяха взривени боеприпаси. Оттогава тече разследване, като прокуратурата не оповестява никаква информация за хода му. Гебрев, който е оцелял след вероятното отравяне с “Новичок” през 2015 г., по-рано беше заявил, че е “100 % сигурен”, че руснаците стоят зад експлозията и последвалия пожар през юли 2022 г. Сега той заяви, че “няма абсолютна сигурност”.
След инцидента от този уикенд министър-председателят Николай Денков разпореди проверка на всички – държавни и частни – оръжейни заводи в страната. В изявление от понеделник Министерството на вътрешните работи заяви, че никой не е пострадал при пожара, и добави, че районът ще остане затворен за три дни до провеждането на разследване на място.
Версията с руска следа има смисъл – все пак палежът е станал на фона на новината за възможното одобрение на пакет от военна помощ за Украйна от страна на България. Както знаем, “ръцете” на Кремъл достигат до Европа, доколкото националните правителства не се опитват да ги “отрежат” на територията на собствената си страна.
Необходимо е да си припомним историята с отравянето на бизнесмена. На 28 април 2015 г. Емилиян Гебрев се почувствал зле след вечеря с партньорите си и бил хоспитализиран. Той изпаднал в кома, от която излязъл едва месец по-късно. На 1 май е образувано наказателно дело за опит за убийство. На 4 май синът му също е хоспитализиран с подобни симптоми. На 28 май е направен още един неуспешен опит за отравяне на Гебрев, който вече е изписан от болницата. Гебрев вероятно е бил отровен с вещество, подобно на “Новичок”, което по-късно е използвано за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Обединеното кралство. България обвинява трима руснаци за опита за покушение.
Отравянето най-вероятно е станало в резултат на прехвърлянето в Украйна през 2014 г. на боеприпаси, произведени в завод, собственост на Гебрев.
Засега е невъзможно да се твърди, че Руската федерация е пряко замесена във взрива в завода, но обстоятелствата на инцидента клонят към малък брой версии за виновник.
Ако все пак се окаже, че това са руски граждани, това няма да е изненадващо – Кремъл предприема всякакви отчаяни стъпки, за да “отложи” поражението във войната, която води срещу Украйна. Силната помощ от Европа, включително и от България, е сигнал за подкрепата на страните в желанието на Киев не само да защити собствената си държава от “настъплението на Москва”, но и принудително да се превърне в щит на Европа, който може да осигури сигурност за бъдещите поколения на целия континент.

®️Людмила Балканова специално за FAR.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *