Окупаторите са поставили предмети, приличащи на експлозиви, на покрива на АЕЦ “Запорожие” – Генерален щаб на ВСУ

На 4 юли Въоръжените сили на Украйна съобщиха, че в близко бъдеще руснаците могат да подготвят провокация на територията на окупираната Запорожка АЕЦ.

Това съобщиха от Генералния щаб на ВСУ.

“По оперативна информация днес на външния покрив на трети и четвърти енергоблок на Запорожската АЕЦ са били поставени чужди предмети, приличащи на взривни устройства. Детонацията им не може да повреди енергоблоковете, но може да създаде картина на обстрел от украинска страна”, посочиха от ведомството.

Те допълниха, че руските медии и Telegram-канали разпространяват дезинформация, за да създадат такава картина. Трябва да се отбележи, че руските пропагандисти вече пишат, че “украинските въоръжени сили ще се опитат да атакуват” станцията през нощта на 5 юли.

“Въоръжените сили на Украйна не нарушават международното хуманитарно право, наблюдават и контролират ситуацията и са готови да действат при всякакви условия. Никакви провокации на противника няма да минат”, отбелязват от Генералния щаб.

Какво е известно за ситуацията в Запорожската централа?

На 20 юни началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Кирил Буданов предупреди, че руснаците са заложили бомба в охранявания охладител на Запорожската атомна електроцентрала. По-късно президентът Володимир Зеленски заяви, че украинското разузнаване и Службата за сигурност на Украйна са получили информация за възможен терористичен акт от страна на Русия в Запорожската атомна електроцентрала с изпускане на радиация.

Държавният глава отбеляза, че според разузнаването руснаците вече са подготвили всичко за терористичен акт.

“Предаваме цялата налична информация на нашите партньори – на всички в света. Всички потвърждения. Европа, Америка, Китай, Бразилия, Индия, арабският свят, Африка – всички страни, абсолютно всички трябва да знаят това. Международни организации. Абсолютно всички”, подчерта Зеленски.

По данни на украинското разузнаване окупационният контингент постепенно напуска територията на Запорожската АЕЦ. Сред първите, които напускат централата, са трима служители на Росатом, които са ръководили действията на руснаците. Това може да означава, че продължава подготовката за терористична атака на територията на централата, твърдят разузнавачите.

Заради потенциалната заплаха страната е разположила щаб, състоящ се от енергетици, спасители, полицаи и медици.

Източник: Hromadske.ua

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *