,

Нашата Dronamісѕ стана част от работна група на ЕС за въвеждането на иновации в транспорта

Българската компания Dronamісѕ, произвеждаща и оперираща товарни дронове, стана една от 15 най-влиятелните европейски транспортни компании, които ще консултират лидерите на ЕС относно иновациите в сектора на транспорта в световен мащаб.  

Работната група по въпросите на бъдещето на мобилността беше сформирана след среща в Брюксел с европейския комисар по транспорта Адина Вълян. Целта на групата е да преодолее ключовите предизвикателства, пред които са изправени иноваторите в сектора на мобилността, с оглед на постигането на стратегически цели на Европейския Съюз и конкурентоспособността на Европа в областта на съвременната мобилност. Предприемачите в транспортния сектор имат възможност да кандидатстват за финансиране на свои проекти, като за това са предвидени 10 милиарда евро във фонда на Европейския съвет по иновациите. 

“Доставките на средни разстояния чрез товарни дронове имат значителен потенциал както за европейската, така и за световната икономика като цяло, тъй като предоставят възможност за транспорт на стоки, който е по-бърз, по-евтин и по-щадящ околната среда”, сподели съосновател и главен изпълнителен директор на Dronamісѕ Свилен Рангелов.

Компаниите зад европейската инициатива включват Aura Aero, Volt, Cabify, Carto, Dronamісѕ, EVOX, EV Connect, Fastned, FlixBus, Lilium, MaasGlobal, Nevomo, Otit, Volocopter, Voi, Virta.

За информация: българската Dronamісѕ е първата в света карго дрон авиокомпания, която притежава лиценз за опериране в Европа.

В края на миналата година тя обяви подписването на писмо за намерение с логистичната компания Aramex. Dronamісѕ и Aramex първоначално ще работят по общи проекти в Обединените арабски емирства, но след това се планира работа и на важни пазари като Южна Африка и Австралия. Очаква се първите полети да се състоят тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми