Към края на 2026 година обещават да изградит метростанция между “Обеля” и “Сливница”

Фирмата “Геострой” ще извърши изграждането на новата станция на софийското метро, която ще се намира между съществуващите спирки “Обеля” и “Сливница”, според информацията от публичния регистър на обществените поръчки. 

Това е една от компаниите, участващи в търг, организиран от “Метрополитен” през началото на март. В конкурса бяха включени общо шест строителни фирми, сред които познатите “Джи Пи Груп” и “Трейс Груп Холд”. Победителят е избран с предложение за строителството на станцията за 43,78 млн. лв., без включен ДДС, при прогнозна стойност от 47 млн. лв., определена от “Метрополитен”.

“Геострой” е част от групата “Геотехмин”, която принадлежи на бизнесмена Цоло Вутов. Изпълнителният директор на “Геострой” е Владимир Цолов Вутов. Двете дружества вече са имали опит с изграждането на други метростанции в София – например МС “Стадион Васил Левски”, МС “Джеймс Баучер” и МС “Бизнеспарк”. 

Според договора за новия обект, изграждането трябва да бъде завършено в рамките на 36 месеца след началото на работата. Изпълнителният директор на “Метрополитен” инж. Стоян Братоев скоро заяви, че работата може да започне през есента и да бъде завършена до края на 2026 г.

Новата метростанция ще има връзка и с нова железопътна гара, както и с автогара. Тези обекти ще обслужват пътниците, пътуващи от и до различни населени места като Кюстендил, Банкя, Божурище, Сливница, Драгоман и други. Финансирането за новия интегриран транспортен център идва от оперативната програма “Транспортна свързаност 2021 – 2027”.

Идеята за построяване на метростанция в района на “Бакърена фабрика” бе първоначално представена през 2017 година. Тогава Столичният общински съвет одобри предложение на частна американска компания да финансира 51% от разходите за станцията, като част от плана ѝ за изграждане на голям жилищен комплекс в района. Това доведе до нейното наименование като “първа частна метростанция”. Останалата част от разходите следваше да бъде финансирана от бюджета на София, като общата оценка за разходите тогава беше около 24 млн. лв. “Метрополитен” ясно посочи, че въпреки този вид партньорство, собствеността на новата станция ще бъде изцяло на тях и основният интерес на американската компания беше свързан с обслужването на жителите на новия квартал. Накрая, договорът с американците не бе реализиран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *