Извънредните ситуации в България показаха необходимост от обучение на населението и установяване система за предупреждение

Значителна част от населението не разполага с необходимите знания за действия при извънредни ситуации, заяви доброволецът Георги Влайков от аварийно спасяване в Пловдив по време на интервю за Euronews Bulgaria.

Влайков бе част от екип, който съдейства за предотвратяване на щети при наводнения в Царево, Лозенец и село Кости. Според него, специалистите като пожарникарите, които се ангажират при бедствия, са обучени, екипирани и знаят какво трябва да правят, обаче с доброволците понякога има проблеми.

“Личната безопасност е абсолютен приоритет. Хората необмислено се втурват да помагат на други хора… Но трябва първо да видим дали има нещо, което застрашава нас”, посочи доброволецът.  

Влайков също подчерта важността на образованието и обучението, особено за младите хора. Той сподели, че провеждат множество курсове за ученици и младежи с цел да ги научат как да се справят с извънредни ситуации.

Според него, наличието на система за ранно предупреждение при бедствия и аварии може да съдейства в предотвратяването на подобни инциденти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *