,

Ивайло Калфин: Спирането на помощта за Украйна ще излезе по-скъпо на Европейския данъкоплатец

Спирането на европейската помощ за Украйна би имало по-големи разходи за европейската икономика и данъкоплатците. Може би това е трудно да се обясни на хората в Европа, но фактът остава, заяви бившият министър на външните работи Ивайло Калфин в интервю за БНР.

Той добави, че в момента се провежда преглед на европейския бюджет и ако има съгласие за увеличение, въпросът за продължаване на помощта за Украйна ще бъде обсъден. Калфин отбеляза, че спирането на помощта би вероятно довело до бърз край на войната, но за интересите на Европа е важно да има стабилен съсед, а не един агресивен такъв.

Според Калфин, балтийските страни и Унгария са на противоположните полюси по въпроса за финансовата помощ за Украйна. Той подчерта, че решенията се вземат единодушно, но по-бавно поради различните позиции на държавите-членки.

Относно българската позиция, Калфин заяви, че липсват по-ясни инициативи от страна на България относно Черно море, въпреки увеличаващата се опасност в региона.

Той също така отбеляза, че продължителността на войната може да приведе до “приемане” на конфликта, и че той ще се отрази на изборите за Европейски парламент следващата година, въпреки че не директно. Калфин посочи, че в Европа се наблюдават тревожни процеси, като нарастването на националистически партии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *