Иновативен метод за лечение на церебрална парализа в болница в София

Столична болница прилага новаторски подход за лечение на церебрална парализа, който помага на младеж с това заболяване да възстанови функциите на дясната си ръка и да преследва своите творчески амбиции в рисуването. Този иновативен метод предоставя възможност на деца с церебрална парализа да възвърнат мобилността в засегнатите крайници. Професор Маргарита Кътева от Университетска болница “Софиямед” въведе този метод за първи път в България и споделя за успешното му прилагане в страната, съобщава NOVA.

Професор Кътева обяснява: “Увреждането на мускула при церебрална парализа се дължи на липса на кислород в мозъка, което води до нарушаване на нормалната функция на крайниците. Възниква дисбаланс между мускулите, отговорни за разгъване или сгъване на дадения крайник, и детето остава в една позиция. Ако не се предприемат навременни мерки, преодоляването на това увреждане става трудно. Досега е било предизвикателство да се отстранят последиците от това увреждане, но сега работим директно със засегнатите мускули.”

Тя споделя и процеса, по който медицинският екип помага на пациентите: “Идентифицираме мускулите, които не функционират правилно в сравнение с останалата мускулатура и търсим увредените нерви, които ги управляват. След това извършваме прекъсване на тези нерви.”

Този метод се оказва особено ефективен при деца, тъй като мускулатурата им е по-гъвкава. При възрастните, които вече имат затвърдяла мускулатура в съответните стави, методът може да изисква и по-сложни вмешателства. Д-р Кътева е получила обучение по този метод във Франция. Тя си спомня за първия си пациент и насърчава родителите да търсят помощ още в ранния етап на заболяването: “По-ранната възраст на детето ни позволява да работим само с мускулатурата. При по-възрастните трябва да се заемем и със ставите, за да възвърнем подходящата функционалност.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми