Има ли намаление на посетителите на Черноморието?

Според последните данни, предоставени от Министерството на туризма, в периода от 1 до 15 юни няма наблюдавано намаление на туристите в област Бургас. Общият брой на регистрираните туристи в тази област е над 123 000, което представлява увеличение от 9% спрямо същия период от миналото лято.

В област Бургас най-голям брой туристи са от България – над 35 000, следвани от полските – над 17 000, румънските – над 15 000, британските – над 15 000, немските – над 9 000, молдовските – над 5 000 и чешките – над 5 000. Вътрешният пазар е с по-нисък брой поради лошите метеорологични условия. Броят на туристите от Великобритания, които посещават област Бургас, е подобен на същия период от миналото лято.

Северното Черноморие, включващо областите Варна и Добрич, също отчита ръст от 17%. Общият брой на регистрираните туристи в този район е над 96 000. Най-голям брой туристи на Северното Черноморие са от Румъния – над 35 000, от България – над 22 000, от Германия – над 12 000, от Полша – над 8 000 и от Молдова – над 2 000. Регистрира се ръст от 35% за туристите от Румъния, 20% от Германия и 56% от Полша. Наблюдава се спад от вътрешния пазар и на Северното Черноморие. Въпреки положителните резултати през първата половина на юни, проведено проучване от експертите на Министерството на туризма сред големите туроператори за входящ туризъм показва сериозни притеснения относно резервациите в последния момент, което може да се отрази на резултатите през месеците юли и август. За да се обърне тази тенденция, Министерството на туризма работи с коректна и проверена информация, включително от туристическите представители, като целта е да се осигури обективността й в националните и световните медии. Постоянството в тези съвместни усилия ще подкрепи устойчивата тенденция за възстановяване на туристическия сектор в страната, отбелязват от министерството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *