ФСБ контролира работата в Херсонска област за разчистване на мащаба на терористичната атака в Каховската водноелектрическа централа, – експерт

Служители на ФСБ упражняват контрол и надзор в Херсонска област на група местни жители, които симпатизират на Русия. Задачата на тази група е да прибере и евакуира телата и загиналите от наводнението. По този начин руските окупатори се опитват да скрият последствията от терористичната атака в Каховската водноелектрическа централа, пише украинският военнополитически експерт Александър Коваленко.

„Известно е, че командването на руските окупационни войски вече е сформирало екипи сред местните жители, които симпатизират на окупаторите, за да събират и евакуират телата на загиналите от придошлата вода […] Тези групи започнаха да обикалят наводнените райони на левия бряг на Днепър от Нова Каховка до Гола Пристан. Задачата на екипите е да търси телата на загиналите и да ги откарва в моргата в Каланчак с последващо изгаряне на телата”, казва експертът.

Според Коваленко контролът и наблюдението на тези групи се осъществява от служители на ФСБ. Това позволява на групите да се движат свободно между блокпостовете, без да бъдат проверявани.

Според Коваленко средно на денонощие в Каланчак се доставят около 70 тела, след което се кремират.

“По предварителна информация повечето от извадените трупове са на възрастни хора, които не са успели навреме да напуснат мястото на катастрофата. Сред удавените има и много тела на самите руски окупатори”, пише експертът.

Тези групи, според Коваленко, също така са получили специално оборудване за обустройство на гробища и масови гробове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми