Емилиян Гебрев заяви, че всички връзки за взрива в склада му водят към Русия

И до този момент Емилиян Гебрев няма никаква информация за взрива в склада край Карнобат през миналата седмица. Това заяви самият той в телевизионни предавания. Гебрев разкритикува прокуратурата, че не е довършила разследванията на предишните взривове в оръжейни складове. Веднага след взрива на 25.06 оръжейникът заяви, че новият взрив е копие на онзи от преди година, но от 2011 г. досега всичко, което е свързано с такъв тип взривове се замазва

“Ясни са ми схемата и механизмът, както и групата хора, които са посочили оръжейните складове, които пострадаха и тази, и миналата година“ – каза той.

Според Гебрев до момента всички връзки водят към Русия. Той коментира бездействието на отговорните институции по въпроса.
„От една страна прокуратурата го признава, от друга – нищо не прави, това е странно. Важният извод е защо се случи това, кои са причините за предишните взривове. Ако ги знаехме, можехме нещо да предотвратим може би.”

Оръжейникът недоумява как може доказателства да изчезнат от специализираните поделения на МВР, и добави, че многократно са искали от прокуратурата да им предостави записите, за да направят те собствен анализ и да предприемат някакви действия.
“От три-четири години подканвам ДАНС и други специализирани наши служби да седнем на една една маса и да направим някакъв псевдоплан и псевдоанализ – кой какво може и кога какво точно трябва да се направи. Те не желаят да се проведе такава среща.” –  констатира той.

Гебрев коментира и версията за руска намеса в отравянето му: “Самата прокуратура посочи имената на руските агенти от ГРУ, а не аз. Оттук нататък никой нищо не прави. Нашите ангажименти са до вътрешния периметър на складовете, за външния периметър отговаря държавата със специализираните структури. Като стане беля и взрив, нахлуват да разследват вътре. А отвън? Кой разследва ДАНС?” –  попита Гебрев.

Гебрев смята, че взривът няма пряка връзка с решението на правителството за изпращане на нова военна помощ в Украйна, тъй като се е случил непосредствено след взимането на решението, твърде рано за да се организират тези саботажни действия заради него.

Емилиян Гебрев заяви, че оръжейната ни индустрия е продължително мачкана и изнудвана през последните години, като припомни полицейските и прокурорските акции в “Кинтекс” и “Арсенал”.

“Когато падна стената в Европа, всички ние решихме, че вече сме свободни, че няма да има надпревара, няма да има война. И повече от 30 години Европа легна на тази вълна. И някак си остана на заден план поддържането на отбранителните способности на всички страни в Европейския съюз”.
“Нашата страна в сравнение с Полша, Чехия, Словакия, Румъния е един изключително силен производител. И това се дължи основно на частните структури, плюс една държавна структура. При нас има и един друг феномен – 15 години ние живеем в един съвсем объркан свят, в който не е ясно къде е държавността, къде са личните интереси, къде е алчността на хората, които са движили и направлявали процесите в нашата страна. И като се насложат чужди интереси, преплетени с вътрешни български слагачи и участници, ето го случаят от миналата седмица”.

Според Гебрев взривът от 2011 г. е бил замазан.
„В момента, в който беше намерено саботажното взривно устройство, прокуратурата прекрати разследването. Руско взривно устройство. Самата прокуратура го каза.
След това, когато отровиха мене, и сина ми, и директора ми… Изказа се един главен прокурор за някакви руколи, после самият той призна, че въобще не е това, че това са руски агенти. Самата прокуратура ги призна. И колкото да е странно, за наблюдаващия прокурор по това дело има обосновано предположение, че е човек, който е бил на обучение в Москва“, коментира Гебрев.
“Българската прокуратура разпространяваше фалшиви имена на извършителите, подвеждайки партньорските служби. И ако не бяха външни разследващи, и до ден днешен нищо нямаше да се знае” – допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми