Емигрант от Чикаго дари 1 000 000 лева на родното си село в Родопите

Родопчанинът Васил Байрактаров, който прекарал последните 22 години в Чикаго, направи щедър дар от над 1 милион лева за създаването на парк за спорт, отдих и туризъм в родното си село Црънча. Селото се намира на 18 километра южно от град Доспат и на 30 километра югоизточно от Гоце Делчев, в историко-географската област Чеч. Новият парк, който покрива площ от 6 декара и е разположен на около 400 метра от края на селото в посока Скалето, беше тържествено открит на събора на Црънча на 17 юни.

В парка има различни съоръжения, включително мини футболно игрище с изкуствена трева, тенис и волейболно игрище с изкуствено покритие, многофункционална сцена, детска площадка, барбекю с лятна и зимна част. Паркът предлага и чешма с четири чучура, както и 32 пейки разположени на различни места. Санитарният възел е също наличен, а зелените площи и цветните трошени камъни придават уникален вид на мястото. Паркът е осветен с 64 лампи и може да бъде използван денонощно. Неговата уникална локация предлага панорамна гледка към каньона на реката и планините в Северна Гърция и Югозападна България.

Идеята за създаването на парка в Црънча възникна преди около година и беше осъществена от Васил Байрактаров, който реши да направи нещо трайно в своето родно село. Паркът е посветен на паметта на неговия баща Рамиз, който почина преди две години. На чешмата в парка има плоча със снимка на Рамиз и на съпругата му Емине.

След като напусна родното си село преди 22 години, Васил Байрактаров се установи в Чикаго, където успя да изгради успешен бизнес в областта на транспорта и логистиката. Освен това, той има и недвижими имоти. Изборът на Байрактаров да инвестира в селото Црънча се дължи на желанието му да помогне на хората в родната си област, където инвестициите са рядкост, а достъпът до здравеопазване е ограничен.

Този щедър дар на Васил Байрактаров ще предостави на жителите на Црънча и околните селища уникално място за спорт, отдих и туризъм, което със сигурност ще подобри качеството на живот в тази районна общност.

Информационна агенция ФОКУС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *