Бедствено положение в Чепеларе: Големият пожар при село Хвойна остава под контрол, съседна Гърция също се бори с пламъците

Обявеното частично бедствено положение в община Чепеларе поради големия пожар близо до село Хвойна остава в сила, информира БНР.

Според информацията, през нощта бяха на място екипи на пожарната служба, а заместник-кметът на Чепеларе Стоян Кузмов призова доброволците, които желаят да помогнат в гасенето, да се явят днес в 8 сутринта в града.

Голяма част от боровата гора, близо 600 декара, е засегната от огнената стихия. Над 100 души, включително пожарникари, служители от горските стопанства и доброволци, са били активно ангажирани в усилията за потушаването на пламъците през последния ден. Два военни хеликоптера от авиобаза “Крумово” също са участвали в борбата с огъня и се очаква да продължат подкрепата си днес. Противопожарните екипи имат достъп до горящите зони благодарение на тежка верижна техника. Те работят непрекъснато от избухването на пожара. Координацията между пожарникарите се оценява като много добра, но сложният терен значително усложнява тяхната задача. Поискана е ангажираност от хора, които да помогнат в усилията за потушаването на огъня.

Съобщава се, че няма опасност за населените места. Пожарът вече е под частичен контрол, но изолирани огнища все още се открояват.

Съседна Гърция също продължава борбата с пожара на север от град Александруполис. Със силите на стотици пожарникари, включително подкрепени от Сърбия, Словакия, Чехия и Албания, се прави опит да се овладее огънят, който е изпепелил площ от над 800 квадратни километра, включително значителна част от националния парк “Дадия”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми