“Активни потребители” предупреждават: Производителите запълват кутиите с бонбони само на 30%, другото е само опаковка  

Според изследването на асоциацията “Активни потребители” кутиите за бонбони са по-тежки от шоколадовите бонбони в тях. Тази тема разкри нейният изпълнителен директор Богомил Николов пред  NOVA. Съгласно проучването много потребители се оплакват, че  не могат да се ориентират по кутията какви бонбони да си закупят, тъй като голямата кутия не означава много на брой бонбони 

Николов посочва, че някои от производителите напълно запълват обема на кутиите, но подчертава, че хората рядко обръщат внимание на теглото. По думите на експерта няма законови пречки за производителите да прилагат тази практика, въпреки че тя е неблагоприятна за околната среда. Според него големите опаковки създават по-голямо замърсяване на околната среда, а разхищението им не е подкрепено от аргументи и не е оправдано. 

“Много рядко се срещат бонбониери, които са същевременно малки като размери и компактни, а и имат сравнително голям брой бонбони спрямо размера на кутията”, пише се на сайта на “Активни потребители”.

Изследването включва 39 търговски марки бонбони, закупени от големи търговски вериги.  и предоставя таблица с резултатите. Данните, предоставени в таблицата с резултатите, показват, че има производители, чиито кутии с бонбони са запълнени с по-малко от 10%, а масовият случай е под 30%. Според изследването само две от 39 търговски марки имат процент на запълване над 50%. Повече информация за проучването вижте тук.

“Активни потребители” отбелязват, че понастоящем няма регулации или законови изисквания, които производителите на бонбони да са нарушили. Те имат право да определят сами количеството в опаковките си без ограничения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми