,

Здравната каса ще се попълни с още 10 млн лв. съгласно новия проектобюджет, остава да го одобри народното събрание

Парламентарната комисия по бюджет успешно прие на  второто четене проектобюджетът за здравната каса. Той включи допълнителни 10 млн. лв. разходи, които не бяха предвидени в официалните разчети на финансовия министър.

Според предложението на партията “Има такъв народ”,  6.660 млн. лв. ще бъдат предоставени за “Амбулаторна процедура диагностика и оценка на невроразвитийни разстройства”. Тези средства не бяха предвидени до този момент от здравната каса.

Допълнително, бе одобрено предложението от “Продължаваме Промяната-Демократична България” за 4 млн. лв. за медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение. Досега, здравната каса покриваше разходите за домашна употреба само при седем заболявания, но с този нов принос, обхватът се разшири значително. Оценките на здравното министерство показват, че пациенти с над 100 заболявания ще имат достъп до диетични медицински храни за лечение в домашни условия.

Не са финансират течни форми на храните, ентерални храни, храни за малнутриция и храни за пациенти над 18 години. Също така, консумативите за ентерално хранене, които представляват сериозен разход за пациентите, вече не се плащат от държавата. 

Предложението на БСП за заделяне на 120 млн. лв. за лекарствени продукти за домашно лечение на деца до 14-годишна възраст, според лекарско предписание, беше отхвърлено. Също така, не беше подкрепено предложението допълнителни 5 млн. лв. за помощни средства, приспособления и медицински изделия за хората с увреждания, които не са в обхвата на задължителното здравно осигуряване.

За текущата година, в бюджета на здравната каса са предвидени общо 7 млрд. лв. приходи, което представлява увеличение от 910 млн. лв. спрямо предходната година. Същият размер средства се очаква да бъдат изразходвани.

Така че, здравната осигуровка вероятно ще остане на равнище от 8%.

Наскоро бюджетът ще гласуват в пленарната зала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *