Започва съвместното противоминно учение “Посейдон 2023” между българските и румънските Военноморски сили

Българските и румънските Военноморски сили започнаха съвместното противоминно учение “Посейдон 2023”, което ще се проведе от 14 до 21 юли в град Констанца и морските пространства на Румъния. Информацията беше потвърдена от Министерството на отбраната.

В учението ще вземат участие кораби и персонал от Военноморските сили на България, Румъния, Белгия, Великобритания, Гърция, Италия, Турция, Франция и САЩ. На 13 юли, минен ловецът “Цибър” и базовият миночистач “Шквал” от българските ВМС заминават към териториалните води на Румъния, като през пътя наблюдават внимателно за минна опасност и състоянието на морските води.

Целта на “Посейдон 2023” е да повиши нивото на подготовката на персонала по планиране и изпълнение на противоминни операции, обследване на плитководни райони и унищожаване на невзривени боеприпаси в коалиционен формат. Учението е планирано и ще се проведе в съответствие със стандартите и процедурите на НАТО в предварително обявени райони.

Ръководител на учението е заместник-командирът на румънските Военноморски сили, а директното управление на тактическите единици е възложено на началника на Щаба на Военноморския оперативен компонент на Румъния. “Посейдон 2023” се провежда ежегодно от 2002 година с ротационно домакинство на ВМС на България и Румъния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *