Започна монтирането на шатрите за “Алея на книгата”

Те се разполагат по ларгото. Както ви съобщихме в началото на месеца стана ясно, че само в лявата част на бул. “Сливница” (от хотел “Черно море” до входа на Морската градина) ще остане свободна от щандовете и шатри.

До това решение се стигна, след като от ЕСУТ предложиха на Асоциацията, организатор на събитието, други варианти за място за провеждане на мероприятието, с цел да не се затруднява движението на хора по ларгото – преместване с около 300 метра и поставяне на шатрите на площада до сградата на Община Варна, на алеята зад Морското казино, на ул. “Михаил Колони” или на площад “Независимост”. От Асоциацията обаче отхвърлиха категорично предложенията, както и молбата да намалят размера на шатрите, които разполагат по ларгото на Варна. 

Все пак страните постигнаха споразумение. “Алея на книгата” във Варна ще се проведе от 28 юли до 6 август. За поредна година Община Варна подкрепя събитието. По данни на дирекция “Култура и духовно развитие” общината не само осигурява безплатен достъп до ларгото за провеждане на “Алеята на книгата”, но плаща и наем на Асоциация “Българска книга” за една шатра, която варненски автори и издателства могат да ползват безплатно. За периода от 2010 до 2022 г. общината е платила на Асоциация “Българска книга” над 55 500 лв.

Част от варненци обаче негодуват срещу шатрите. През деня се минава, но вечерта е ад. Това е основната артерия, която води хората към Морската градина. Стълпотворението е ужасно. То и без тези шатри сме нагъчкани, а те още повече пречат, коментират част от варненци. Други пък се радват, че “Алеята на книгата” отново ще гостува в морския град.

Не трябваше Общината да отстъпва – “Алеята” е най-добре да бъде в градинката до Историческия музей, казват опониращите.

За тях може, за нас не може, присъединяват се и занаятчии. Книги се продават по книжарници. Ние не можем да си позволим наемане на търговски обекти. Двоен е аршинът на Общината към изложители във Варна, категорични са занаятчиите.

Източник: Varna24

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *