За една година продажбите на електромобили в България са се удвоили 

Българите показват нараставащ интерес към електромобилите, както се вижда от удвояването на продажбите на тези превозните средства. 

Интересно е, че “Тесла” е сред фаворитите, въпреки че компанията няма официално представителство при нас.Това се потвърждава от данните на “Пътната полиция” за регистрациите през първото полугодие.

Общо през първите шест месеца на 2023 година в България са регистрирани 4353 електромобила. Това е нараснало с над 160% в сравнение със същия период от миналата година, когато бяха регистрирани 1669 такива автомобила. Така към 1 юли в страната ни има около 8559 електромобила.

Въпреки това, че в България, както и в шест държави от ЕС, няма финансови стимули за покупка на електромобилите, интересът към тях не спада. Единствените единствените бонуси за собствениците на подобни коли са освобождаване от данък и възможността за безплатно паркиране в платени зони в някои градове.

Интересен факт е, че през първото полугодие на годината “Тесла” е най-предпочитаната марка електромобили в България.  Според даните, били са закупени 178 нови и 313 употребявани автомобила, общо 491. 

Далеч по-достъпните електромобили на “Дачия” са на второ място по търсене в България с 222 нови и 76 втора ръка (общо 298).

Третото място е за моделите на БМВ с 96 нови и 156 употребявани автомобили (общо 252).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *