Wizz Air ще бъде подложена на санкции заради закъснения и отмени на полети

Унгарската нискотарифна авиокомпания Wizz Air заяви на “Дневник”, че активно преследва целта да поддържа “най-високите стандарти за удовлетвореност на своите пътници”.

Тази изява е реакция на обявлението от Главна дирекция “Главна въздухоплавателна администрация” (ГВА) на 10 август, според което през 2023 г. са били получени над 500 жалби от пътници на Wizz Air, като общият брой на подадените жалби срещу различни авиокомпании е 600. От тези 500 жалби, над 200 още не са били обработени от унгарската авиокомпания. Освен това, само през миналия месец бяха регистрирани 38 отменени полета на компанията на международните летища в България, а други 69 полети имаха закъснение от над 2 часа.

Представители на Wizz Air изтъкват, че са предприели мерки за подобрение на ситуацията. Те са увеличили броя на самолетите, и също така са добавили резервни. Бяха променени работните часове на екипажите в съответствие със законодателството и е било въведено допълнително време между полетите, за да се осигури по-голяма гъвкавост на графика.

”Тези усилия доведоха до по-успешно и точно изпълнение на полетите тази година в България, като резултатите са над средните спрямо основните конкуренти на Wizz Air. Тази година авиокомпанията регистрира повече полети в графика си, като 99.38% от тях са били успешно изпълнени от и до България”, подчертават от унгарската авиокомпания.

Според Wizz Air, отменените полети често са били предизвикани от фактори извън контрола на компанията, като например пожари на летища, стачки в индустрията, ограничения във въздушното движение, метеорологични условия и предизвикателства в веригата на доставките. Компанията заявява, че те се отнасят изключително сериозно към обратната връзка и жалбите, получени от пътниците. Почти всички жалби, подадени директно на уебсайта на авиокомпанията от български пътници, се обработват в рамките на 2 седмици.

Wizz Air съобщи, че в петък, на 11 август, ще представи пред ГВА своя план за справяне със системните закъснения и отмените на полети. Обаче Анелия Маринова, ръководител на ГВА, коментира пред “Нова телевизия” преди публикуването на изявлението на Wizz Air, че авиокомпанията не е предоставила логично обяснение на въпросите, свързани с множествените забавени и отменени полети и очаква се да бъде подложена на санкции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *