ВМЗ-Сопот заплашва с протести, ако правителството не спре да отнема печалбата им за 2022 г.

Според информацията на БНР, КНСБ и КТ “Подкрепа” във ВМЗ-Сопот не са съгласни с предложението държавата да присвои 100% от печалбата им за миналата година.

Това предложение е включено в проектобюджета, който скоро ще бъде разгледан от депутатите на първо четене.

В двата синдиката на държавната оръжейница изпратиха писмо до премиера Николай Денков, министъра на икономиката Богдан Богданов и председателя на Съвета на директорите на ВМЗ, Ивайло Кънев, изразявайки несъгласието си.

Синдикатите предупреждават, че отнемането на 100% от нетната печалба за 2022 г. ще доведе до сериозни финансови затруднения за предприятието.

Те подчертават, че инвестиционната програма за модернизиране, разширяване на производствения капацитет и подобряване на условията на труд ще трябва да бъде прекратена. Също така, вече са направени поръчки и авансови плащания за машини и съоръжения, които няма да могат да бъдат платени, а за невършените договори ще се налагат глоби.

Синдикатите изискват преразглеждане на решението относно ВМЗ-Сопот и предупреждават, че в противен случай ще започнат протестни акции.

Според докладите на ВМЗ, печалбата за първото тримесечие на 2023 г. е около 40 милиона лева, докато през същия период през миналата година беше отчетена загуба от над 1,6 милиона лева. Броят на служителите в предприятието се увеличи от 3623 през 2022 г. на 3939 работници през настоящата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми