Варна отбеляза 145-тата годишнина от Освобождението си

С благодарствен молебен и полагане на венци бе отбелязана 145-тата годишнина от Освобождението на Варна.

Церемонията се проведе се в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“ на ул. „27 юли“, там където през 1878 година варненци се събрат в двора на тогавашното училище и църквата “Св. Архангел Михаил” в очакване на освободителите.

В общоградското поклонение взеха участие почетен караул и представителният духов оркестър на Военноморските сили.

След минута мълчание празничен благодарствен молебен отслужиха свещеници от Варненската и Великопреславска света митрополия.

Венци и цветя в знак на признателност връчиха зам.-кметът на града Коста Базитов, областния управител Марио Смърков, нововстъпващия областен управител Андрияна Андреева, председателят на общинския съвет Тодор Балабанов, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, представители на Варненската и Великопреславска света митрополия, районни кметове, политици, ветерани от войната, а също и много граждани.

По случай празника от 20.30 часа тази вечер на площад „Независимост“ ще проведе концерт с участието на Симфоничния оркестър на Държавна опера – Варна и солисти с диригент Григор Паликаров. Програмата включва арии, дуети и ансамбли от композиторите Румен Бояджиев – син, Моцарт, Бизе, Верди, Карлос Гардел, Йохан Щраус и др.

Източник: Moreto.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *