Варна може да си сътрудничи с туристически градове от седем европейски държави по програмата URBACT IV 2021-2027

Съветниците от комисията по европейски въпроси и международно сътрудничество дадоха съгласието си общината да участва като партньор в проекта „Cities after dark”, насочен към икономиката и управлението на градовете нощно време. Останалите участници са Генуа, Будва, Талин, Париж, Пирея, Никозия, Малага и Брага в Португалия като водеща община.

В рамките на проекта партньорите ще разгледат различните модели на управление през нощта в големите и средните градове в Европа и по света и на базата на техния опит ще разработят иновативни решения. Пандемията от COVID-19 имаше отрицателно въздействие върху нощните дейности и градовете трябва да изготвят интегрирани стратегии за справяне на икономическите, социалните и екологичните предизвикателства, свързани с тъмната част на денонощието, което може да бъде лост за растеж и възстановяване.

Бюджетът на проекта е малко над 1,6 млн. лева, като за Варна е близо 140 000 лева. От тях 80% са безвъзмездна финансова помощ, а останалите 20% – съфинансиране, като 15% се поемат от държавата. 5% от бюджета е за сметка на Община Варна, като средствата от почти 7 хил. лева са разпределени за период от 2,5 години след одобрение на проекта.

Продължителността е 30 месеца, като се очаква дейностите по него да започнат съвсем скоро.

Източник: Moreto

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *