В Велико Търново заловиха камион с незаконно добита дървесина

Горски служители от Регионална дирекция по горите – Велико Търново разкриха случай на незаконен добив на дървесина, когато задържаха товарен автомобил в района на ТП Държавно ловно стопанство “Росица”.

През изминалия ден, 26 юли, по време на стандартен обход, инспекторите спряха за проверка един товарен автомобил, превозващ крупна строителна дървесина. Той се движел по асфалтов път между селата Стоките и Кървеник. В хода на проверката на товарното превозно средство, горските служители установиха, че дървесината в него е била маркирана с контролна горска марка, но не притежавала превозен билет. 

След незабавното известяване на служителите от районното управление Севлиево, те пристигнаха на място. Беше започнато досъдебно производство. Дървесината и камионът са задържани в специализирана база за съхранение. Обемът на засечената иглолистна строителна дървесина е над 12 кубически метра.

По първоначална информация дървесината е добита от частна горска територия.

От началото на текущата година до настоящия момент, екипите от Регионална дирекция по горите – Велико Търново извършиха над 6000 проверки на различни обекти, свързани с добив на дървесина, складове за съхранение и търговия с нея, моторни превозни средства, ловци, риболовци и други. Най-честите нарушения, които са срещнати, са свързани със съхранението и транспортирането на дървесина без превозен билет и контролна горска марка. Горските служители са издали около 200 акта за нарушения в съответствие със Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за лечебните растения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми