В София автоматично ще налагат глоби за минаване на червен светофар: полицията инсталира 14 нови камери

Полицейските камери в София от сега нататък автоматично ще глобяват шофьорите за преминаване на червен светофар. Санкциите ще се налагат след идентифицирането на регистрационния номер на автомобила, подобно на глобите за превишена скорост. 

Общо 14 нови камери ще бъдат инсталирани на кръстовището “Петте кьошета”, които ще покриват петте булеварда. Освен това, в процес е и процедура за покриване на 35 точки на Софийския околовръстен път.

“Глобяването към момента е по общия ред на Закона за административните нарушения и наказания, като законодателят предвижда санкции от 100 лв. и отнемане на 10 контролни точки от нарушителя”, посочи комисар Николай Крушарски в интервю за Нова телевизия.

Според него, камерите ще функрионират така: ”Информацията пристига при нас в пътна полиция, установяваме собственника на автомобила, съответно го призоваваме при нас, за да му бъде съставен акт за административно нарушение и да му бъде издадено наказателно постановление.”

До този момент глобите се издаваха ръчно – служител на видеоконтрол трябваше да открие нарушението и да го изпрати на “Пътна полиция”.

Предвижда се облекчаване на процедурата. Както посочи комисар Крушарски, записите от камерите ще са неоспоримо доказателство в случай на съдебно обжалване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми