В софийското метро ще тръгнат германски и чешки влакове през 2026 година

16 нови метровлака от компаниите Ѕkоdа и Siemens (по осем от всека) ще бъдат закупени на обща стойност 318 милиона лева. Общинското дружество “Метрополитен” вече сключва договори за закупуването с чешката и германската компании на стойност по 134 млн. лв. без ДДС, съобщава “Капитал”.

След три години влаковете от Ѕkоdа, които са  дълги 80 мeтpa, a тeзи нa Ѕіеmеnѕ – 60 мeтpa, ще тръгнат по софийското метро. Те ще разполагат с места за инвалидни колички и велосипеди. Освен това, новите влакове ще разчитат на електродинамично спиране и ще имат система, която позволява връщане на електричество в мрежата. Максималната скорост на движението им ще е 90 км/ч. 

Предвижда се влаковете на Skoda да влязат в експлоатация по линии 1 (Люлин – Младост), 2 (Надежда – Лозенец) и 4 (Обеля – летище София). Целта е да “подпомогнат”  новата станция между Сливница и Обеля на стойност 43 млн. лв. по линия 4 и да позволят по-малки интервали на чакане.

Влаковете, произведени от Siemens, ще бъдат използвани за линия 3 на софийското метро, която обхваща маршрута от Хаджи Димитър до Овча купел.

На сайта на Агенцията за обществени поръчки обаче все още не са качени документите за договорите с двете компании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми