В България ще изградят инфраструктура за 6 млрд. евро, съобразно отбранителните планове на НАТО

България планира да развие инфраструктурни проекти на стойност 6 млрд. евро, които не само ще поддържат отбранителните стратегии на НАТО, но и ще бъдат използвани за цивилни нужди, обяви военният министър Тодор Тагарев по време на интервю за ТВ.

Проектите включват строителство на пътища, железопътни линии, тръбопроводи, складове и други съоръжения. В момента не е ясно каква част от инвестицията ще бъде покрита от страната ни, но се предвижда България да използва средства от фондове на ЕС и НАТО.

Въз основа на изявление на финансовия министър Асен Василев, Тагарев посочи, че се очаква да бъдат вложени  6 млрд. евро за тези проекти.

По време на последното посещение в САЩ, военният министър е повдигал въпроса за разполагането на бойната група на НАТО в България.

“В САЩ говорихме за това как да осигурим по най-добрия начин необходимата инфраструктура като страна домакин и как Съединените щати могат да помогнат ние да се възползваме от наличните международни фондове за съфинансиране за изграждането ѝ”, посдчи Тагарев.

Министърът подчерта необходимостта от национални инвестиции в проекта за изграждане на инфраструктурата. Плановете включват надграждане на батальонната група на НАТО в България до бригада, като тази група играе ключова роля в осигуряването на националната сигурност предвид военната агресия на Русия срещу Украйна. Водещата държава на групата е Италия, но в нея има военни и от други страни.

“Има планове всички бойни групи, които са от страните от източния фланг на НАТО, да нараснат до бригадни бойни групи – тоест до около 5000 групи. Това ще се случи тогава, когато е необходимо, към момента нямаме ясен график. Трябва да сме готови да осигурим условия тогава, когато ще се случи”, добави Тагарев.

Един отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми