Магистралата “Черно море” е от стратегическа важност за НАТО

Изграждането на магистрала “Черно море” между Бургас и Варна е от съществено значение за НАТО, като част от транспортния коридор VIII Дуръс – Варна и изграждането на коридора от Констанца до Солун, заяви адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната. Тези международни транспортни маршрути играят ключова стратегическа роля за бързото разгръщане на силите на НАТО подчерта той по време на изявлението си днес пред БНТ.

Магистралата “Черно море” вече дълги години стои на пауза, а българските власти все още не са определили нейния маршрут. Последната подробна информация за проекта беше предоставена през пролетта на предходната година. Обаче според обещанието на правитеството през 2024 г. магистрала “Черно море” ще бъде подложена на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).

Текущата дължина на магистралата между Варна и Бургас е 104 км, като до момента са изградени само 8 км, тъй като сега българското правителство активно работи по завършването на магистралите “Хемус“, “Струма“, Русе – Велико Търново и скоростния път до Дунав мост II.

Според адмирал Ефтимов има необходимост от подобрения в отбраната на Югоизточния фланг на НАТО, особено в контекста на войната, която Русия води в Украйна. Той спомена за адаптираното предно присъствие на силите на НАТО в региона, което включва Координационен морски център във Варна, усилени еър полисинг операции и формиране на многонационална бойна група в България под италианско командване. На срещата на върха на НАТО във Вилнюс бе взето решение тази бойна група да бъде усилена до бригада, включваща поне 1500 военнослужещи. 

Правителството разглежда и възможността за изграждане на военна база за бригадата на НАТО близо до Ямбол.

“За да се усили до бригада, трябва да се създадат съответните условия. Говорим за инфраструктура. НАТО може да реагира по въздух и по море сравнително бързо, но да се реагира по суша, да се разположат сили и средства е един много сложен логистичен трудоемък процес. За тази цел трябва да имате инфраструктура на място”, поясни адмирал Ефтимов.

Напомняме: вчера военният министър Тодор Тагарев заяви, че в България планират да изградят инфррастуктурни проекти на стойност 6 милиарда евро, за да се подсили сигурността на страната и да се подкрепит отбранителните стратегии на НАТО. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми