Уникалния фар на нос Шабла отваря врати за посетители в чест на Международния ден на морските фарове

На 18 август, петък, между 10:00 и 16:00 часа, историческият фар на нос Шабла, най-старият и най-висок фар по българското Черноморие, ще отвори своите врати за посетители. Това специално събитие се организира във връзка с международния ден на морските фарове, както съобщи информационно отделение на Министерството на туризма.

Разположен на около 4 километра източно от град Шабла, фарът е един от най-известните туристически обекти, благодарение на своята богата стогодишна история. Изграден като внушителна осемстенна кула, той наподобява Александрийския фар – едно от Седемте чудеса на античния свят. Фарът играеше важна стратегическа роля за предпазване на корабите от удари и потъвания в Черно море.

Съоръжението бе издигнато по времето на Османската империя през 1856 година и бе официално открит една година по-късно, когато султан Абдул Меджид управляваше империята. Този период от история е маркиран със султанската тугра (монограм), която е видима на стената на кулата дори днес.

Изработен от здрав камък и хоросан, фарът се отличава със своята устойчивост, осигурена чрез арките с майсторски изработените ключови камъни. Връхът на фара може да бъде достигнат по витата каменна стълба.

От 1930-те години на миналия век, фарът придобива характерния си облик – фасадата му е обвита в стоманени обръчи и е боядисана в червено-бели цветове.

Една скрита плоча в една от стените на сградата съдържа послание, предназначено за бъдещите поколения. Това послание ще бъде разкрито през 2056 година, когато фарът ще отбележи своите 200 години.

Шабленският фар е най-северният морски фар в България и заема източната най-отдалечена точка на страната. С височина от 32 метра, той е най-високият фар в България.

Той излъчва бяла светлина с периодичност от 20 секунди и може да бъде забелязан на разстояние от 17 морски мили при ясна видимост.

Близо до морския фар се намира интересен туристически обект – плажът “Малкото море”, предпочитан от посетители, които търсят спокойствие и уют.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *