Уникална изложбе бе открита във Варна

Тя показва стара Констанца – в периода 1878 – 1916 година.

Изложена е в Дома на архитекта във Варна, на ул. “Мусала” №10. Изложбата може да бъде разгледана до 16 август, като работното време е от 9 до 17 часа. Входът е свободен.

На официалното откриване вчера присъстваха множество проектанти от Варна и Констанца. Сред официалните лица бяха зам.-кметът по културата Ралица Герасимова и арх. Марин Велчев – председател на Камарата на архитектите в България – Регионална колегия – Варна.

Изложбата е много интересна. Всеки може да направи паралел между стара Варна и стара Констанца – да види как в този исторически период градовете по Черноморието са със сходна архитектура, като съществените разлики идват от релефа на терена. Но сградите, независимо частни или обществени, строени след Освобождението са идентични – и във Варна, и в Балчик (който е почти по средата), и в Констанца.

Изложбата е много полезна не само за архитекти, но и за историци и лица, искат да научат за миналото на Западния бряг на Черно море.

Изложбата “Архитекти и проекти от предвоенна Констанца (1878-1916)” е финансирана от Архитектурна таксова марка.

В словото на известния архитект Раду Корнеску, който отсъства по уважителни причини, се казва, че Констанца е под османско владичество почти 500 години. Периодът след 1878 г. води до огромна трансформация за града, както в административно, така и в социално отношение, но особено като придаване на градски тип среда. Констанца, превърнала се в окръжен център, изоставя средновековно-ориенталския бит, развива се градоустройствено и архитектурно, придобива европейски облик. В Констанца преходът към  западната архитектура е осъществен чрез проекти на румънски и чуждестранни архитекти – френски, австрийски, английски, немски, гръцки, арменски, албански и други. Сред имената се отличават Александру Ораску, Петре Антонеску, Виктор Шефанеску, Григоре Черчез, Джордж Мендреа, Карол Бенис, Пол Ернст, Даниел Ренар, Луис Гилвърт, Чарлз Сандърс и др.

Сградите, построени по проекти на тези архитекти, днес са обявени за архитектурни паметници. Те носят печата на различни стилове – ектлектика, неокласически, френски академизъм, рококо, викториански, ар нуво и др. Тези постижения от предвоенния период, заедно с древните гръко-римски останки от крепостта Томис, правят Констанца град от световна класа.

Източник: Varna24.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *