Ученици от България спечелиха четири медала на Международната олимпиада по химия в Швейцария

Българските ученици по химия показаха изключителни резултати на най-престижното състезание по природните науки за годината. Четиримата гимназисти спечелиха медали от 55-ата Международна олимпиада по химия, която се проведе присъствено в Швейцария от 16 до 24 юли, инофрмира БТА.

Българските талантливи ученици се изправиха пред над 340 участника от 86 държави и завоюваха два златни и два сребърни отличия. Златните медали бяха спечелени от Виктор Лилов (11-и клас, Софийска математическа гимназия) и Крум Александров (12-и клас, Математическа гимназия в Плевен), докато сребърните отличия заслужиха Преслав Георгиев (11-и клас, Софийска математическа гимназия) и Явор Христов (11-и клас, Софийска математическа гимназия). Техните ръководители са доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет “Св. Климент Охридски.”

Членовете на българския национален отбор се подбират сред най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда.

Да припомним, България участва в първата Международната олимпиада по химия от 1968 г. в тогавашната Чехословакия както наблюдател, а от следващата – през 1969 г. в Полша – стана редовен участник на събитието. През 1973 г. и 1981 г., страната ни беше домакин на олимпиадата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *