Стана известно, кога в България ще пристигнат липсващите ваксини за бебета

Ваксината за новородените против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца тип Б и вирусен хепатит тип Б се очаква да бъде доставена до 8 септември тази година, съобщи Министерството на здравеопазването (МЗ).

От него са издадени насоки към регионалните здравни инспекции за организиране на информационна кампания, която има за цел да информира общопрактикуващите лекари. Така че лекарите ще трябва да приоритизират имунизацията на неваксинирани деца от двумесечна възраст с първия прием на ваксината, използвайки наличните количества, и временно да отложат втория и/или третия прием за децата, подлежащи на ваксиниране. 

До 25 август МЗ очаква да получи информация от здравните инспекции относно необходимите количества ваксина за периода септември-октомври 2023 г., включително и за плана за ваксиниране на неваксинирани деца през същата година с първи, втори или трети прием на шесткомпонентната ваксина.

Към края на юли 2023 година МЗ получи информация от доставчика на шесткомпонентната ваксина, че няма да може да достави своевременно 65 000 дози поради производствени проблеми, свързани с опаковането на продукта. На 1 август Столичната регионална здравна инспекция публикува данни, които показаха, че шесткомпонентната ваксина не е налична. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев тогава обяви, че причината е в производствения проблем и се очаква скорошна доставка на 15 000 дози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *