,

След 21 час на дебати Народното събрание прие бюджета за 2023 г

Народното събрание окончателно одобри държавния бюджет за текущата година след планирано пленарно заседание, което стартира в 9 ч. сутринта в четвъртък и приключи сутринта в 6 ч. в петък.

След приемането на последната разпоредба на законопроекта, председателят на Народното събрание Росен Желязков поздрави присъстващите, казвайки: “Добро утро и честит бюджет.”

Народните представители гласуваха окончателно финансовата рамка на държавата, която прогнозира икономически растеж от 1.8% и дефицит от 3%. При постигане на тези цели, България може да се доближи до целта си за членство в еврозоната.

Изобщо депутатите реориентираха част от капиталовите разходи към заплатите. Допълнителни средства, в размер на 30 млн. лв., ще бъдат предоставени за заплатите на служителите в системата на спешната помощ и РЗИ.

Заедно с това, 1.5 млн. лв. бяха заделени за повишение на заплатите в Българска национална радиотелевизия, 20 млн. лв. за допълнителни плащания на земеделските производители, 8 млн. лв. за увеличение на заплатите в Агенцията по горите и Агенцията по безопасност на храните.

Очаква се увеличение на заплатите в МВР и ДАНС с общо 157.2 млн. лв. За религиозните вероизповедания са отделени допълнителни 5 млн. лв. Близо 11.5 млн. лв. ще бъдат използвани за повишение на заплатите на надзирателите в затвори и главна дирекция “Охрана”.

Заплатите също ще бъдат увеличени в системите на митниците и данъчните, като са отделени 25 млн. лв. за тази цел. Военнослужещите също ще получат повишение, като разходите за заплати за тях са увеличени с 75 млн. лв.

Депутатите предвиждат и допълнителни 7.8 млн. лв. за еднократна помощ за родителите на ученици в пети клас от 300 лв.

През държавният бюджет са били променени и редица данъчни закони. Акцизите за електронни цигари, с никотин или без, бяха увеличени. Също така, всички компании с над 100 служители ще бъдат задължени да плащат заплатите им по банков път.

Един отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми